Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell

caenfrdeitjaptrues

Quatre localitats catalanes que mereixen una visita

Manresa, Montblanc, Calella de Palafrugell i Montsonís, plans per a una escapada estiuenca

L'Agència Catalana de Turisme (ACT) va lliurar fa uns mesos la distinció “Ciutats i Viles amb caràcter” a Manresa i a Montblanc, mentre que Calella de Palafrugell i Montsonís van rebre el segell “Pobles amb Encant”. Ara que ha arribat l'estiu i hi ha més temps per al turisme, res millor que visitar aquestes quatre localitats catalanes per fer una mica de turisme. Però, què es pot trobar en cadascuna d'elles?

Montsonís i el seu castell

Montsonís és un petit nucli del municipi de Foradada. A més del seu castell, molt ben conservat i ocupat al llarg de trenta generacions per la mateixa família, té altres elements patrimonials a destacar, com l'església romànica de Sant Urbà o la de Santa Maria de Montsonís, l'antic forn de pa, la abadia o l'antic ajuntament, avui convertit en allotjament rural.

Aquest patrimoni, així com els fanals tradicionals de la via pública i els enllosats de pedra dels seus carrers, donen valor al poble.

Castillo de Montsonís / LA NOGUERA - WIKIMEDIA COMMONS

Calella de Palafrugell i la seva façana marítima

Calella de Palafrugell destaca per l'encant de la seva façana marítima, amb les seves cases blanques tan característiques de la Costa Brava i les seves barques de pescadors a peu de platja. Entre els llocs d'interès, els visitants poden veure Port Bo, la Torre de Calella i el Castell de Cap Roig.

A més, la localitat disposa d'una àmplia oferta d'activitats turístiques, de restauració i d'artesania, entre les que destaquen les visites guiades que recorren l'obra de Josep Pla, les del Jardí botànic de Cap Roig i el Camí de Ronda.

Calella de Palafrugell / PIXABAY

Montblanc, la vila medieval

Fundada el 1163, la vila de Montblanc conserva el seu caràcter monumental de l'època medieval, que és el pilar fonamental del seu atractiu turístic. Complementen la seva oferta dirigida al visitant amb el seu patrimoni cultural i natural. La marca Montblanc Medieval es vincula a la Ruta del Cister i és un referent per al turisme interior de la Costa Daurada.

Entre el seu patrimoni arquitectònic destaquen l'Antic Hospital de Santa Magdalena i l'Església de l'Hospital, el Casal dels Josa, la seva muralla o els palaus Alenyà i del Castlà. Dinamitzen i difonen el caràcter de la ciutat entitats com l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i festivitats com la Setmana Medieval.

Manresa, inspiració a Ignasi de Loiola

La capital del Bages projecta el seu caràcter espiritual com el lloc que va inspirar a Ignasi de Loiola. Manresa és també el punt neuràlgic del tram català del Camí Ignasià, la ciutat de la llum del gòtic i un referent del barroc català. Com a elements d'interès per al visitant, destaquen el patrimoni immaterial ignasià i jesuïta, la Seu, la Sèquia, el Centre d'Interpretació del carrer del Balç, el Pont Vell, el Convent de Santa Clara o el Palau del Bisbe, entre d'altres.

Manresa complementa la seva candidatura amb la capitalitat de la cultura catalana, fires com la de la Mediterrània i la Aixada, els seus itineraris modernistes, rutes com la de l'Anella Verda i el seu llegat industrial.

Puente Viejo de Manresa / WIKIMEDIA COMMONS

Font: cronicaglobal.elespanol