Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell

caenfrdeitjaptrues

Estudien les praderies de posidònia de Palafrugell per millorar la conservació de la biodiversitat del seu fons marí

 La investigació ha identificat 679 espècies de fauna i flora marina al litoral palafrugellenc, de les quals el 30% són mol·luscs i el 22% peixos.

Durant l’any 2021, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ha encarregat un estudi cartogràfic de la distribució dels les praderies de posidònia del litoral de Palafrugell. L’objectiu de l’estudi, realitzat pels tècnics de Natura Montfred, ha estat actualitzar i ampliar el coneixement sobre la distribució i la superfície que ocupen aquests herbassars, com a pas necessari per potenciar-ne la seva conservació i evitar-ne el seu deteriorament.

El municipi de Palafrugell presenta aproximadament 49,31 ha de praderies de fanerògames marines, entre les quals destaca la Posidonia oceànica.

Al mateix temps s’ha realitzat un inventari exhaustiu de la fauna i flora marina present per tal de recollir i ampliar el coneixement sobre el patrimoni natural marí del municipi i posar-lo en valor davant de la ciutadania.

En total s’han identificat 679 espècies de fauna i flora marina al litoral de Palafrugell, de les quals el 30% són mol·luscs i el 22% peixos. Destaquen els fons rocosos, on podem trobar quasi la meitat de les espècies del municipi, seguit dels fons sorrencs, les coves, les aigües obertes, el coral·ligen i les praderies de posidònia.

La realització d’aquest treball i el nivell de detall de la informació generada, permetrà disposar d’un millor coneixement per facilitar la presa de decisions i establir les mesures més adients per conservar la biodiversitat del patrimoni litoral marí del municipi.

 

Estudi posidònia litoral marí, àrea de Medi Ambient, Palafrugell

 

L’Associació de Veïns i Amics de Calella compleix 60 anys i edita una publicació per explicar la feina que ha fet

Durant aquest estiu s’han portat a terme diferents activitats per celebrar l’efemèride. L’artista palafrugellenca Rosa Aguiló ha pintat un mural, amb motius mariners, al costat de l’entrada a la seu de l’entitat. També s’han editat 3 punts de llibre amb aquarel·les de Rosa Gelpí Monasterio i el 10 d’agost es va fer un concert amb La Principal de la Bisbal. En l’acte d’aquest divendres, es presentarà una publicació, en format opuscle, que inclou una breu història de l’Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC) i explica com ha treballat l’entitat per Calella, les activitats que ha organitzat i les que porta a terme, actualment. En aquesta publicació hi han col·laborat l’ex-directora de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló que explica la relació de l’escriptor amb Calella; el músic Ricard Gili que deixa constància del paper de Calella com a porta d’entrada del jazz a la Costa Brava, el gerent de la Fundació Ernest Morató, Jordi Turró que recorda els inicis de la Cantada d’Havaneres, la historiadora de l’art Mariona Seguranyes, l’escriptor Jordi Arbonès (NIF) i l’activista cultural Guillem Terribas, entre d’altres. La publicació, també, recorda els inicis i l’evolució de la revista Es Còdol que, des de fa 30 anys edita l’AVAC. La presentació d’aquest opuscle i la cloenda dels actes de celebració del 60è aniversari es va dur a terme aquest divendres 10 de setembre a l’Hotel Alga, de Calella.

Història de l'AVAC
Sota el nom de Los Amigos de Calella, l’any 1961, un grup de persones, nascudes al poble mariner o que l’havien descobert durant els estius i s’hi havien instal·lat, varen unir esforços per aconseguir millores. En aquella època,  Calella estava mancada de la majoria de serveis que avui dia considerem habituals. No hi havia aigua potable ni clavegueram i els carrers estaven sense asfaltar, ni il·luminar. La junta de l’associació es va proposar com a objectiu prioritari la millora de les comunicacions i els serveis i va treballar estretament amb l’Ajuntament perquè s’anessin realitzant tota una sèrie d'obres. Tot plegat va coincidir en un moment en què la urbanització i la creació d’infraestructures i de serveis estava en el seu punt àlgid. Les obres de més envergadura les assumia l'Ajuntament i l'Associació finançava millores més assequibles, com ara la construcció de voreres, el condicionament dels accessos a les platges o l'empedrat d'algun carrer. També va instal·lar fanals artístics en el centre i va retolar els carrers del poble amb plaques de ceràmica. L’any 1973, l’Associació va començar a ocupar-se de l'organització de la Festa Major de Calella. L’entitat, que el 1983 va canviar de denominació i va passar a dir-se Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC), també va impulsar i organitzar la Cantada d’Havaneres de Calella. Ho va fer durant 20 anys, fins que el 1987 va decidir traspassar-ne l’organització a l’Ajuntament de Palafrugell, a la vista que les dimensions que havia agafat l’esdeveniment superaven el que podia assumir una petita associació de veïns. L’any 1990 va aparèixer el primer número de la revista Es Còdol, que inicialment només era un butlletí informatiu per mantenir el contacte entre els socis i que es va anar consolidant fins a convertir-se en una innominada revista de Calella. Es Còdol continua publicant-se en l'actualitat amb una periodicitat semestral. L’AVAC també convoca, des de fa 6 anys, un premi de conte curt.

 

Premis Palafrugellenc de l'Any i Peix Fregit

Presentació del llibre Crònica d'un any 2020 i 2021
Diumenge 19 de desembre, va tenir lloc l’acte de presentació del llibre Crònica d’un any 2020 i 2021 i el tradicional lliurament dels premis “Peix Fregit” i “Palafrugellenc de l’Any”, organitzat per l’Equip Crònica d’un Any i Edicions Baix Empordà, amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell. El Crònica d’un Any recull les notícies que han tingut lloc a la vila al llarg dels darrers dotze mesos, amb un munt d’il·lustracions.

La presentació del llibre d’enguany, en la seva 39a edició, va ser a càrrec de l’escriptor Miquel Martin. L'acte va ser amenitzat amb l'actuació del grup Arjau, també guardonats en el premis de l'any 2021.

El desembre del 2020, la presentació del llibre i l’anunci dels guardonats amb els Premis Peix Fregit es va haver de fer de manera virtual, a causa de la pandèmia. I per tant, en aquesta gala del 19 de desembre s’han entregat els guardons corresponents al 2020 i al 2021.

L’any 2020 la presidenta de l’AVAC, Lluïsa Bonal i Granés, va ser guardonada amb un dels premis a Palafrugellenca de l’any. Li otorguen aquest premi per ser la primera dona que presideix l’Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC), una associació reconeguda amb la Creu de Sant Jordi al 2013 per treballar amb la dinamització de la vida cultural i social de Calella, i per haver celebrat els 60 anys aquest 2021.Va recollir el premi, juntament amb altres membres de junta que la van acompanyar. Rebem aquest reconeixement amb molt d'orgull i il·lusió, i ens carrega d'energia per seguir treballant aquest 2022.

Voluntaris recullen més de 300 kg de residus a les platges de Calella i Llafranc

El passat dissabte 18 de setembre al matí del matí es va realitzar la jornada Netegem la Mediterrània, una activitat de voluntariat per a la neteja de les platges i del fons marí de Llafranc i Port Pelegrí de Calella de Palafrugell on es van recollir 302,75 kg de residus i diferents materials. En total, durant la jornada, hi van participar 436 voluntaris.

L’activitat estava organitzada per l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell i la fundació WE CARE de la marca d’alimentació Mediterrània i sostenbile Delicious & Sons, qui coordinava la neteja de la sorra amb voluntaris a les platges de Port Pelegrí i de Llafranc. A més, la jornada comptava amb la col·laboració del centre d’immersió Poseidon Diving Costa Brava i de l’empresa Custom Sailing Costa Brava per el paddle boards a la platja del Port Pelegrí. A la platja de Llafranc es comptava amb la col·laboració dels centres d’immersió Triton Diving i Barracuda Diving i de l’empresa de caiacs Tourist Service.

L’objectiu de la jornada era, a més de la retirada de residus, conscienciar a la ciutadania de la importància de conservar l'ecosistema marí i evitar abocar residus al medi natural.

L’activitat que també s’adaptava a totes les necessitats de prevenció davant la Covid-19 era totalment gratuïta i calia inscripció prèvia.

Així doncs, aquest any, degut a les restriccions provocades per la pandèmia, tota la platja de Port Pelegrí va romandre tancada el dissabte 18 des de les 8 fins a 2/4 d’1, i només hi podien accedir els voluntaris per fer la neteja. Així mateix, també es va tancar una part de la platja de Llafranc.

Cal destacar la participació de la jove activista catalana Olivia Mandle amb la creació de la “Jelly Cleaner”, un estri que neteja microplàstics de la superfície del mar. Aquesta jove de 14 anys, va ser reconeguda a nivell Internacional per la Dra. Jane Goodall i el seu programa Educatiu Roots & Shoots. La jove Oliva Mandle, treballa per recollir i reciclar mòbils en desús, per la campanya de l’Institut Jane Goodall “Movílizate por la Selva”. Es van recollir 63 mòbils. A més, va demanar als voluntaris recolzament per la seva campanya a Change.org amb la que lluita per una Llei de Benestar animal pels dofins i cetacis, amb més de 100.000 signatures. La Responsable de l’Institut Jane Goodall, Marisa Mariñán, es va traslladar fins a Palafrugell per donar suport a la jove activista i a la neteja del Meditarrani.

Neteja fons marí, àrea Medi Ambient, Palafrugell

  • 1
  • 2